Saturday 21 July 2012

Eating

NOUNS VERBS ADJECTIVES
aubergine bakłażan bake piec bitter gorzki
bean fasola batter tłuc (białko) calory kaloryczny
beef wołowina boil  gotować dried suche, suszone
beetroot burak chew przeżuwać fresh świeży
borscht barszcz chip kruszyć hard twardy
bread chleb chop  posiekać icy lodowaty
butter masło dice kroić w kostkę juicy soczysty
cake ciasto digest trawić mouldy spleśniały
calcium wapń DRY SUSZYĆ rancid zjełczały
calory kaloria fry smażyć raw surowy
carbohydrate węglowodany gobble żreć(szybko) roast pieczony
casserole potrawka, garnek grate trzeć na tarce rotten zepsuty, zgniły
chicken kurczak heat ogrzewać, ogrzać soaked namoczony
chilli chili, czerwony pieprz mash gnieść na papkę sour kwaśny
cinnamon cynamon meal jeść posiłek spicy pikantny
coffee kawa nutmeg wyłuskać stale nieświeży, czerstwy (chleb)
crab krab overcook rozgotować sweet słodki
cucumber ogórek rise rosnąć vegetarian wegetariański
dairy nabiałowy roast upiec vinegar octowy
dessert deser season przyprawiać
dice kostka shred  szatkować
diet dieta sip popijać
dish danie slice kroić na plasterki
egg jajka swallow połknąć
fat tłuszcz
fillet filet
fish ryba
flour mąka
fruit ovoce
garlic czosnek
ginger imbir
grasshopper pasikonik
ingredient składnik
insect eating jedzenie owadów
lentil soczewica
lettuce sałata (główkowa)
margarine margaryna
mayonnaise majonez
meal posiłek
meat mięso
milk mleko
mince mięso mielone
mould pleśń
noodle makaron
nutmeg gałka muszkatołowa
oil olej
olive oil oliwkowy olej
on a diet na diecie
onion cebula
oven piekarnik, piec
paprika papryka
pasta makaron
pepper pieprz
pork wieprzowina
poultry drób
protein białko
radish rzodkiewka
red pepper papryka czerwona
rice ryż
roast pieczeń
root roślina okopowa
rubbing cheese tarty ser
saffron szafran
salad sałatka
salt sól
seafood owoce morza
seaweed wodorost
sip łyczek
slice plasterek
soup zupa
spice przyprawa
sushi sushi
tomato pomidor
tomato ketchup ketchup pomidorowy
vegetable warzywo
vegetarian wegetarianin
vinegar ocet
yeast drożdże

No comments: